Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Drenthse geschiedenis A

  • Dr. B. van der Plag

    De geschiedenis van Drenthe door dr. B. van der Plag (broer van de drentoloog drs. P. van der Plag), historicus met als specialisatie Drenthe.

    Beste lezers!

    Drenthe maakt op veel mensen die niet uit Drenthe komen een indruk als ware Drenthe een niet ter zake doende provincie (voor Nederlandse begrippen) ver weg gelegen in het ‘hoge’ noorden.

    Deze opvatting was ik tot op zekere hoogte ook toegedaan totdat ik serieus aan het werk toog bij mijn arbeid inzake het schrijven van de historie van Drenthe.

    Jarenlang onderzoek inzake deze kwestie heeft mij geheel en al van mening doen veranderen en mij tot de onverbiddelijke consequentie geleid dat Drenthe veel en veel belangrijker is dan verreweg de meeste mensen binnenslands en buitenslands tot op heden dachten.

    Drenthe is uit mijn onderzoekingsarbeid een van de belangrijkste provincies gebleken van Nederland en zeer waarschijnlijk de belangrijkste (de woorden zeer waarschijnlijk kan ik eigenlijk zelfs weglaten!).

    Reeds tientallen jaren ben ik met de geschiedenis van Drenthe bezig, dus ik kom dus allesbehalve onbeslagen ten ijs. In de vele kloeke delen die de historie van Drenthe noodzakelijk maakte, moest ik op een gegeven ogenblik wel tot de ongezouten conclusie komen dat Drenthe nationaal een rol van dermate grote importantie heeft gespeeld (en ook nog steeds speelt!) dat Drenthe dé provincie van het Koninkrijk der Nederlanden genoemd kan en zelfs moet worden!!! Het onderhavige deel waarnaar ik hier refereer, is dat van volume 38 waarin ik tot deze zeer opmerkelijke opmerking kwam.

    Momenteel ben ik bezig aan de delen 52 tot en met 63 waaruit blijkt dat Drenthe ook internationaal zijn rol heeft gehad en verbazingwekkend nog steeds heeft.

    Weet u bijvoorbeeld dat de beroemde ontwapeningsgesprekken tussen president Reagan en Sovjetleider Gorbatsjov in de jaren tachtig zijn voorbereid in Drenthe? Nee? Dan weet u het nu! Had Drenthe hierin niet het voortouw genomen door beide heren middels een officieel provinciaal schrijven erop te wijzen dat het nu toch echt de hoogste tijd werd dat er een definitieve ontwapeningsronde zou worden geëntameerd dan was het IJzeren Gordijn nog steeds in takt geweest, het Oostblok had nog steeds bestaan, de Sovjet-Unie was niet uitelkaargevallen en het Rode Gevaar had nog immer gedreigd!

    En ook binnenslands is Drenthe subliem gebleken! Heeft u er wel eens bij stilgestaan dat ons koningshuis van oorsprong uit Drenthe komt om maar eens een voorbeeld te noemen? De grootvader van de vader des vaderlands Willem van Oranje kwam namelijk uit deze contreien, hij was daar hoofdopzichter bij het beheer en het werk op de Drenthse plaggen. Het was vooral hij die onze Willem heeft aangemoedigd zo veel energie te steken in het mogelijk maken van de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën, de voorloper van het huidige Nederland.

    Ook allerlei beroemde geleerden en staatslieden kwamen uit Drenthe. De befaamde jurist Van der Heide was bv. uit Drenthe afkomstig. En niet te vergeten, de bekende scheikundige Jeneverbes werd in Drenthe geboren.

    En wat dacht u van de geniale minister-president Vander Hunerbed? Hij was de grote man achter de staatsman Thorbecke en was de eigenlijke ontwerper van de reorganisatie van ons Nederlandse bestuurlijke en juridische bestel.

    Op deze wijze kan ik nog wel uren en uren doorgaan.

    Dat zal ik als ik de gelegenheid vind t.z.t. dan ook zeker doen maar voorshands ben ik te druk met mijn bezigheden inzake de uiterst boeiende historie van Drenthe.

    U heeft dus nog het een en ander van mij te goed.

    Tot nader schrijvens zou ik dus zeggen.

    Dr. B. van der Plag

  • lindy

    Ik wacht uiterst nieuwsgierig op dit vervolg van de geschiedenis van Drenthe….*D

  • Dr. B. van der Plag

    Wat fijn om een oprecht geïnteresseerde te mogen aantreffen!!

    Het is zo stil op dit prikbord, ik was bijna al bang dat ik m'n verhaal voor niks geschreven had.

    Dr. B. van der Plag

  • lindy

    Denk dat er wel veel meer mensen belangstelling voor de geschiedenis van Drenthe hebben, maar volgens mij hebben zij dit prikbord nog niet gevonden…

    En dat is erg jammer, want dit is een heel gezellig prikbord…*D

    Groetjes Lindy

  • Relus ter B.

    Dat is waar Lindy. Ik vond Drente maar een provincie van niets totdat ik kennisnam van de Drentse geschiedenisboeken van dr. B. van der Plag. Ik wist niet dat Drente zo belangrijk was tjongejonge!

    Gegroet

    Relus ter B.

  • mevr. H. Unebedé

    ja, een wereld gaat voor je open wanneer je zijn boeken leest, ik ben er ondertussen ook al een fan van.

  • lindy

    U bent vergeten te vermelden dat onze Vincent van Gogh in 1883 aan zijn broer schreef: Ik ben in een prachtig land…..Hij was toen in Drenthe…Zijn schildersoog had het heeeeeeel goed gezien…..*D

    Groetjes Lindy…;-)

  • Dr. B. van der Plag

    Mevrouw u bent mij net voor. Ik was van plan deze beroemde schilder te behandelen in deel 78 van mijn lijvige serie over de Drenthse geschiedenis.

    Dr. B. van der Plag

  • lindy

    Gelukkig maar…ik was al bang dat u niet van dit feit op de hoogte was…

    Groetjes Lindy *D

  • proefffffff

    proeffffff